Kundservice
Vanliga frågor och svar
Här hittar du några av de vanligaste frågorna vi brukar få. Hittar du inte din fråga är du varmt välkommen att maila till oss på info@magnussonpetfood.se eller använda kontaktformuläret nedan.
Orsaken är att regelverket i Sverige ger oss en trygghet i och med att de råvaror som vi använder oss av är säkra och håller en hög kvalitet. Vi tycker också att det är viktigt att värna om den svenska landsbygden, våra svenska bönder och deras djurhållning. Att detta dessutom innebär att våra råvaror inte fraktas runt halva jorden är vårt bidrag till en hållbar miljö.
Orsaken är att regelverket i Sverige ger oss en trygghet i och med att de råvaror som vi använder oss av är säkra och håller en hög kvalitet. Vi tycker också att det är viktigt att värna om den svenska landsbygden, våra svenska bönder och deras djurhållning. Att detta dessutom innebär att våra råvaror inte fraktas runt halva jorden är vårt bidrag till en hållbar miljö.
Skillnaden mellan våra två produktserier är att proteinet i Magnusson Original kommer från köttmjöl (precis som hos Hill´s, Eukanuba, Royal Canin för att nämna några), medan proteinet i Magnussons uteslutande kommer från färskt svenskt kött och färska svenska ägg. Faktum är att Magnussons är det enda torrfoder på marknaden där det enbart används färskt kött.
Magnusson Original har två helfoder; Lätta och Kennel. De är våra äldsta produkter och finns kvar av en anledning – det är bra produkter till ett bra pris som våra kunder gärna vill fortsätta att använda.
Magnussons finns i varianterna Vuxen, Light, Aktiv, Junior, Spannmålsfria och Ekologiska. Energiinnehållet i dem är olika, men råvarorna är desamma. Bland annat färskt svenskt kött, färska ägg, färska morötter och kallpressad rapsolja.
Vi är den enda tillverkaren i hela världen – i alla fall vad vi känner till – som tillverkar ett torrfoder (Magnussons ) som uteslutande innehåller färskt kött utan någon som helst tillsats av köttmjöl. Genom att endast använda oss av färskt kött, får vi en fantastiskt fin proteinkvalitet med mycket hög smältbarhet. Och sist men inte minst viktigt så tycker hundar att det smakar väldigt gott! I Magnussons är det dock inte bara köttet som är färskt – istället för äggpulver och torkade morötter, använder vi oss även av färska ägg och färska morötter!
Köttmjöl är den största och vanligaste proteinkällan vid tillverkning av torrfoder. Köttmjöl är en utmärkt proteinkälla. I Magnussons använder vi oss dock uteslutande av färskt svenskt kött, vilket ger en ännu högre proteinkvalitet och smaklighet.
En matglad hund mår troligtvis bättre av att få en lite större mängd mat av ett foder med lägre energi, än av att få lite av ett foder med mycket energi. Utfodringstabellen på förpackningen eller i broschyrer är ett riktmärke och är avsett som vägledning för hur mycket foder som en hund behöver. Om du behöver ge din hund mellan 60 och 70 procent av den rekommenderade mängden under en längre period, rekommenderar vi dock att du byter till ett foder som har lägre energiinnehåll.
Magnusson Original – Blanda är en nischad produkt som är framtagen för de hundägare som vill blanda sin egen hunds foderstat. Att man vill blanda sin hunds foderstat kan bero på hälsoskäl eller på grund av att man har god tillgång på exempelvis kött. Blanda ersätter exempelvis kokt ris och ska kompletteras med animaliskt protein (företrädesvis kött och ägg), mineraler och vitaminer. Tänk dock på att du måste ha gedigen kunskap om näringslära för hundar innan du ger dig i kast med att göra din egen foderstat. Det är även viktigt att du känner till energiinnehållet i de olika råvarorna för att säkerställa att din hund kommer att hålla ett bra hull. Utöver detta måste du även veta vilka näringsämnen som de olika råvarorna innehåller. Ett för stort upptag av vissa näringsämnen kan nämligen störa upptaget av andra, därför är det väldigt viktigt att vara noggrann.
Vattenhalten i köttfärs varierar en del. Dels beroende på om det är nötfärs, fläskfärs eller blandfärs, dels beroende på hur mycket fett som färsen innehåller. Vattenhalten kan därför variera mellan 60 och 70 procent. Den köttfärs som vi använder till Magnussons innehåller 65 procent vatten.
Den mängd kött som vi anger är den procentuella andelen av receptet. Enligt gällande regler från Jordbruksverket ska den största ingrediensen anges först och därefter i storleksordning i fallande skala.
När man jämför olika foder och deras innehåll av köttråvara, frågar man ofta ”Hur mycket kött innehåller ert foder?”. Eftersom frågan är olyckligt formulerad, blir dock svaret i princip omöjligt att utvärdera för frågeställaren. Låt oss försöka förklara varför! Säg att vi tar två på papperet likvärdiga foder som båda har 25 procents proteininnehåll. I den ena produkten används ett köttmjöl med lågt proteininnehåll och i den andra ett köttmjöl med högt proteininnehåll. I den produkt i vilken ett köttmjöl med lågt proteininnehåll används, måste man följaktligen tillsätta mer av köttmjölet med lågt protein för att nå det deklarerade proteininnehållet om 25 procent än vad som krävs i den andra produkten där man har använt sig av ett köttmjöl med högt proteininnehåll. I det första fallet kanske man tillsätter 25 procent köttmjöl medan man i det andra fallet endast tillsätter 20 procent.
Äter din hund ett helfoder behöver den inte några tillskott. Ett helfoder innehåller de näringsämnen som en frisk hund behöver. Tänk på att vissa näringsämnen kan störa upptaget av andra. Du bör därför vara försiktig om du av olika anledningar ändå väljer att ge din hund ett eller flera tillskott.
Till yngre valpar, eller till hundar som normalt dricker dåligt, rekommenderar vi att man blötlägger fodret en liten stund innan utfodring. I annat fall är det inte nödvändigt då vårt foder sväller väldigt lite och därmed minimerar risken för magomvridning.
Vi har inte något specifikt så kallat seniorfoder. Om din hund av någon anledning behöver tillskott av exempelvis Glukosamin anser vi att det är bättre att ge det separat i kontrollerad form. Då kan du själv kontrollera mängden och göra de uppehåll som behövs utan att behöva byta foder. Om en äldre hund har behov av ett lägre energiintag, rekommenderar vi att man ger Magnussons Light eller Magnusson Original – Lätta som är de av våra foder som har lägst energiinnehåll: 20 procent protein och 8 procent fett (1350 kJ/100g).
I Magnussons serien – Light så kommer proteinkällan ifrån färskt, svenskt nöt-och fläskkött. Färskt kött ger bland annat en högre och naturligare smaklighet.
I Magnusson Original – Lätta så är proteinkällan ifrån köttmjöl baserat på muskelköttet ifrån nöt-och fläskkött.
I Magnussons serien – Vuxen så kommer proteinkällan ifrån färskt, svenskt nöt-och fläskkött. Färskt kött ger bland annat en högre och naturligare smaklighet.
I Magnusson Original – Kennel så är proteinkällan ifrån köttmjöl baserat på muskelköttet ifrån nöt-och fläskkött.
Våra foderpåsar är tillverkade i olika material beroende på storlek på påse. Vi har en blandning på papper och plast i våra förpackningar på grund av att det bland annat inte ska läcka fett samt att de ska hålla längre.
Påsar som är i storlek mellan 800g-4,8kg ska sorteras som plast.
Påsar som är i storlek mellan 10-14kg ska sorteras som papper.
Detta är nog den absolut viktigaste frågan att svara på. De bästa förutsättningarna för ett hälsosamt liv uppnår du genom att ge din hund en välbalanserad foderstat, fri tillgång till vatten, se till att den håller sig slank samt ge den daglig motion.
När det gäller hur mycket mat hunden ska äta så styrs detta av hur mycket energi som hunden gör av med. Den fodermängd som står angiven i utfodringstabeller är alltid ett riktmärke och kan variera beroende på ålder, ras, temperament, motion och klimat.
Använder du dina händer, ögon och lite sunt förnuft, brukar det alltid bli bra. Kontakta oss dock gärna om du har frågor!
Det finns en fysikalisk lag som inte går att komma runt och det är balansen mellan tillförd och förbrukad energi. Att en hund blir överviktig beror helt enkelt på att den får för mycket energi i förhållande till hur mycket energi som den förbrukar. Det är dock lätt att bli hemmablind och glömma bort att justera fodergivan när man till exempel inte kan ge hunden lika mycket motion som tidigare eller när ämnesomsättningen blivit påverkad i samband med till exempel kastration. En överviktig hund utsätter sin kropp för en stor belastning och det sägs att en gravt överviktig hunds liv kan förkortas med flera år.
Kombinationen av ökad motion och minskat energiintag är det absolut bästa sättet att få ner hunden i vikt. Vid kraftig övervikt eller om hunden är skadad eller sjuk är det dock alltid bra att rådgöra med veterinären gällande motionen.
Magnussons Light samt Magnusson Original Lätta är de produkter som har lägst energi av våra helfoder och båda fodren är specifikt framtagna för hundar som har ett lågt energibehov.
Några tips:
– Tänk på att matrester och belöningsgodis också är energi.
– Mät upp dagens fodergiva på morgonen och ge enbart detta under dagen, om ni är fler i hushållet kan detta vara ett bra sätt att kontrollera vad hunden faktiskt äter. Om du blötlägger fodret så blötlägg endast den mängd som hunden direkt ska äta.
– Är hunden matglad så kan du sakta ner tempot på intaget. Det finns till exempel speciella matskålar som är anpassade för hundar som äter fort, det går också att sprida ut fodret på exempelvis en ugnsplåt eller genom att lägga fodret i en aktiveringsboll.
En del hundar är underviktiga. Det kan till exempel bero på dålig aptit, att hunden är sjuk eller att den får en förändrad energiförbrukning genom exempelvis ökad motion. Om hunden är frisk för övrigt, behöver energiintaget ökas. Detta kan göras antingen genom att öka fodergivan eller att man byter till ett foder med mer energi. Meat & Biscuit Work innehåller mycket energi och kan därför vara lämpligt att ge till en hund som behöver öka i vikt.
Inget gör matte och husse så glad som att deras hund äter med god aptit! Men när hunden utan att tugga på mindre än en halv minut fått i sig allt och tittar på dig med blicken ”fick jag inget mer?” eller kanske till och med snor bästa älgsteken innan fredagsmiddagen så är situationen oftast en annan. Det krävs god karaktär och disciplin av familjen att hålla en matglad hund i ett gott hull.
Några tips:
– Tänk på att matrester och belöningsgodis också är energi.
– Mät upp dagens fodergiva på morgonen och ge enbart detta under dagen, om är ni fler i hushållet kan detta vara ett bra sätt att kontrollera vad hunden faktiskt äter. Om du blötlägger fodret så blötlägg endast den mängd som hunden direkt ska äta.
– Är hunden matglad så kan du sakta ner tempot på intaget. Det finns till exempel speciella matskålar som är anpassade för hundar som äter fort, det går också att sprida ut fodret på exempelvis en ugnsplåt eller genom att lägga fodret i en aktiveringsboll
Ett fåtal hundar är inte så glada i mat. För dessa hundar så spelar det sällan någon roll om man byter foder. De är helt enkelt inte intresserade av att äta. Det finns också hundar som inte gillar smaken på sitt foder. Om du misstänker detta, ska du inte tveka utan kontakta oss för att få ett gratis smakprov hemskickat! 9 av 10 hundar som smakat Magnussons tycker nämligen att det smakar gott. Även hundar som är kräsna brukar äta vårt foder med god aptit.
Om din hund däremot slutar att äta helt plötsligt kan man misstänka att hunden är sjuk och behöver översyn av en veterinär.
Vissa hundar lär sig fort att det lönar sig att matvägra – detta då korven och oxfilén istället brukar komma fram… Tyvärr gör man sin hund en otjänst då detta i värsta fall kan skapa en näringsmässig obalans i födan. En hund är ett vanedjur som mår allra bäst av att äta samma mat på samma tid.
En frisk hund som matvägrar kan man vara lite tuff mot. Pröva med att ställa ner fodret på morgonen och låta fodret stå framme i ca tio minuter. Ta därefter upp matskålen oavsett om hunden har ätit eller inte. Ge inte hunden något att äta innan det är dags för nästa måltid. Ställ då ner matskålen och låt den stå i tio minuter, ta sedan upp den igen. Här gäller det att vara tuff och uthållig! Under förutsättning att hunden har fri tillgång till vatten och också dricker, kan man låta detta pågå i tre, maximalt fyra dagar. I de flesta fall räcker en sådan här ”kur” för att få hunden att förstå att den ska äta genast av det som serveras.
Liksom varje tik är också varenda dräktighet unik. Rent generellt kan man dock säga att en dräktig tik behöver mer energi ju längre tid som dräktigheten har pågått. Om en tik har många valpar, kan det bli trångt i magen och då kan det vara svårt för henne att få tillräckligt med energi. I dessa fall kan man behöva ge ett foder med mer energi samt utfodra tiken flera gånger per dag med mindre portioner. Många uppfödare väljer att ge Magnussons Junior under dräktigheten då det oftast är detta foder som valparna senare kommer att äta.
Tabellen längst till vänster anger hur mycket hunden kommer att väga som vuxen. Om din valp till exempel kommer att väga omkring 10 kg som vuxen, följer du helt enkelt den tabellraden mot höger. När valpen väger 1 kg ska den äta 2 dl foder per dag, när valpen sedan väger 2 kg ska den äta 3 dl foder per dag och så vidare. Var uppmärksam på att utfodringstabellen endast är en vägledning. Den mängd foder som en valp behöver, kan variera beroende på saker som ras, temperament, motion och klimat. Känner du dig osäker? Konsultera i så fall gärna din valps uppfödare!
Det finns inget exakt svar när det är dags att byta från så kallat valpfoder till vuxenfoder utan det som styr är hur mycket energi som valpen/unghunden behöver. Generellt brukar vi dock rekommendera att byta till ett foder med lite mindre energi, exempelvis Magnusson Original Kennel eller Magnussons Vuxen, när hunden vuxit klart. Detta då det är viktigt att hålla valpen i ett slankt hull för att undvika onödig belastning i tillväxtzonerna, vilket kan ge problem senare i livet.
Är du osäker? I så fall svarar vi mer än gärna på dina frågor! Det kan dock även vara en god idé att rådgöra med din hunds uppfödare.
En valp växer inte för fort på grund av att den får ett foder som innehåller mycket protein. Däremot har foder som innehåller mycket protein även ofta en högre fetthalt. För mycket av ett sådant foder kan därför resultera i en för snabb tillväxt samt övervikt. I det avseendet kan både en hög protein- och fetthalt bidra till skelettproblem – men proteinhalten i sig är alltså inte det egentliga problemet.
Samtliga våra produkter går att köpa i vår webbshop samt i vår fysiska gårdsbutik. Du hittar också Magnussons hos våra återförsäljare ICA, Coop, Willys, Citygross samt Hemköp.
På vår hemsida kan du själv söka efter vilka fysiska livsmedelsbutiker i Sverige som säljer våra produkter, samt ta reda på vilka produkter som de normalt har hemma på sina hyllor. Du kan även handla våra produkter av e-handlare som Vetzoo, Firstvet, Widforss, Zooplus och Mathem m.m.. Förutom dessa har även en rad mindre återförsäljare, hela eller delar av vårt sortiment i sina fysiska butiker eller webbshopar. Vill du veta vilka dessa återförsäljare är och var de finns? Se Hitta din butik.
Ja, självklart! Det är ju trots allt inte butiken som påverkar hundfodrets kvalitet. En produkt med låg kvalitet blir ju inte bättre för att den säljs i en dyr specialaffär och tvärtom.
I och med att våra produkter säljs i dagligvaruhandeln (Ica, Coop med flera) samt att vi levererar direkt till kennlar och storförbrukare, tycker fackhandeln inte särskilt mycket om oss.
För dig som hundägare är det dock ett stort plus att vi finns i dagligvarubutikerna, då dessa är öppna från tidig morgon till sen kväll, sju dagar i veckan och du ju ändå ska dit för att handla din egen mat!
Alla hundar är individer och precis som för oss människor varierar energibehovet trots att förutsättningarna tycks vara lika. Utgå från det foder som hunden äter idag och ta dig en funderare kring en rad olika frågor. Hur är hundens hull? Hur är det med din hunds ork? Ska du träna din hund mer intensivt under en kortare period eller är det fråga om en bestående livsstilsförändring? Ibland räcker det med att öka fodergivan en aning, i andra fall kan det behövas ett foder med mer energi. Magnussons Aktiv är det av våra foder som innehåller mest energi; 28 procent protein och 18 procent fett (1577 kJ/100 g).
Det är skillnad på jakthund och jakthund, inte bara vad gäller ras och jaktsätt utan även sett till det individuella energibehovet. De flesta jakthundar brukar behöva ha ett ökat energitillskott under såväl förträning som jakt. Magnussons Aktiv är det av våra foder som innehåller mest energi; 28 procent protein och 18 procent fett (1577 kJ/100 g) och brukar därför vara det foder som passar bäst för hårt arbetande jakthundar.
En extra lång promenad då och då påverkar inte hundens energibehov något nämnvärt. Vi rekommenderar därför inte att man byter till ett foder med mer energi utan att man vid behov ger ”lite extra” just där och då. Vid mer regelbunden träning ökar hundens energibehov och om hunden inte är överviktig kan det i så fall bli aktuellt att byta till ett foder med mer energi om det inte räcker med att öka fodergivan.
Har du en överviktig hund? I så fall kan det vara lämpligt att byta till ett foder med mindre energi, exempelvis Magnussons Light eller Magnusson Original Lätta samt försiktigt öka mängden motion.
Magnusson Petfood AB
Org nr: 556460-7652
Tjustavägen 6
197 93 Bro
Sweden
Tel: +46 8 582 44200
Mail: info@magnussonpetfood.se
Öppettider
Må-to: 09.00-16.30
Fre: 09.00-15.00
Lunchstängt: 12.00-13.00