Hjälp! Min valp bits

Många vet nog eller har hört talas om hur det är när människobebisar får tänder och hur de gråter timme efter timme, för att 20 små tänder ska komma. Hos en valp kan man fördubbla det lidandet.

Vid ungefär 12 veckors ålder är valpens käkar så pass starka att mjölktänderna behöver bytas ut mot 42 nya permanenta tänder. Så den här perioden är inte så trevlig för valpen. Det är också vanligt att valpen inte är så matglad som den kanske varit tidigare, dels för att den kan ha ont i munnen när tänderna byts ut samt att den kan må illa pga av tänderna. Vissa valpar kan bli ”hängiga” och inte riktigt sig själva när tänderna ska bytas ut, det är inget konstigt.

”I denna period är det också väldigt vanligt att valpen inte är så matglad som den kanske varit tidigare, dels för att den kan ha ont i munnen när tänderna byts ut samt att den kan må illa pga av tänderna.
Vissa valpar kan bli ”hängiga” och inte riktigt sig själva när tänderna ska bytas ut, det är inget konstigt”, säger Sofia Österdahl på Magnusson Petfood

Många testar att byta foder under denna period för att valpen inte vill äta sin nuvarande mat, men det har med största sannolikhet med tandbytet att göra.

Vi har samlat tips på hur du kan hjälpa din valp i denna period och minska lekbitandet.

  1. Försök inte hantera valpen när den är överstimulerad, om den gillar att bitas när den leker. T.ex. om du lyfter upp en valp som inte vill bli upplyft så kanske den väljer att bita dig, och du sätter ner den. Då har den lärt sig att den vinner på att bitas. Så det blir motsatt effekt.
  2. När hunden är avslappnad kan du leka lugnt med den och klappa den. Samtidigt har du godis i din hand som du ger och uppmuntrar den lugna leken. Då lär sig hunden ”Jag gillar att umgås med husses/mattes händer och jag vill inte de ska försvinna”. Om valpen glömmer detta och börjar bitas, säger du direkt ”tyvärr” och går därifrån. Du väntar i 2-3 minuter och går sedan tillbaka in i rummet och börjar leka försiktigt igen.
    Upprepa gärna denna övning ofta, tills valpen lär sig. Valpar är precis som vi människor och lär sig genom att ett visst beteende får en konsekvens.

Lycka till!