Ensamhetsträning med din valp

Här kommer vårt tips på hur du börjar ensamhetsträningen: 

  • Börja med att sätta en grind eller ett kompostgaller mellan till exempel köket och vardagsrummet. Det går också bra att skapa en inhägnad ifall man inte vill att valpen ska ha tillgång till ett helt rum.
  • Placera valpens bädd i närheten av grinden eller gallret så att du ser den från vardagsrummet. Se till att valpen har tillgång till vatten, leksaker och att den är nyrastad. Ha hela tiden uppsikt över valpen.
  • Sätt dig i vardagsrumssoffan, lägg upp fötterna, drick en kopp kaffe och slå på något bra på TV:n.
  • Valpen kommer förmodligen att protestera över att den inte får vara med dig i vardagsrummet, men försök att ignorera detta tills att valpen slappnar av. Det kan vara svårt och verka grymt att ignorera den när den gnäller så där ledset, men den kommer snart att acceptera läget och bli lugn. Om du gör en stor grej av det och ger valpen den uppmärksamhet den vill ha så kommer du istället att skapa en känsloladdning över att ni är åtskilda.
  • När valpen har varit lugn en stund och kanske till och med somnat i sin bädd så kan du öppna grinden åt valpen utan att säga något eller ge den någon uppmärksamhet.
  • Om valpen rusar upp, hoppar mot grinden och försöker ta sig in i vardagsrummet med våld när du ska öppna, så stäng den igen och sätt dig lugnt i soffan för ännu en stunds tv-tittande.
  • När valpen är avslappnad och har lagt sig för att vila, öppna grinden på nytt. Om valpen behåller sitt lugn, så håll grinden öppen och låt den välja ifall den vill komma in till dig i vardagsrummet eller stanna kvar där den är.
  • Denna övning kräver ingen fysisk belöning. Att du kommer tillbaka till valpen är själva belöningen, så gör inte er återförening till något dramatiskt.
  • Upprepa denna övning flera gånger per dag och flera gånger i veckan för att valpen ska vänja sig vid att inte hela tiden ha dig inom räckhåll. Passa gärna på när det är dags för valpens dagliga vila så har den lättare för att slappna av och somna.
  • Nästa steg i träningen kan vara att du går utom synhåll för valpen. Det kan vara att du kanske går på toaletten och stänger dörren eller att du ställer dig utanför ytterdörren i några sekunder. Vi rekommenderar att man öppnar dörren igen och gör sig synlig för valpen innan den börjar att gny eller skälla, då hinner den inte uppleva din frånvaro som otäck, utan ser direkt att du kommer tillbaka. Om du däremot inte hinner öppna dörren förrän valpen börjar att ge ljud ifrån sig så är det viktigt att du väntar tills att valpen tystnar innan du öppnar dörren. Om valpen ser att du kommer tillbaka när den protesterar så kan den sätta beteendet i rutin och skälla varenda gång du lämnar ett rum eller lämnar hemmet.

På det här sättet så lär du valpen att associera din frånvaro med vila och sömn, samtidigt som man lär den att belöningen för detta är att du kommer tillbaka till den igen. Det tar olika lång tid för olika individer att lära sig att vara ensam. Vissa valpar förstår galoppen på en gång, medan det tar mycket längre tid för andra. Kom ihåg att visa tålamod och var konsekvent i ensamhetsträningen.