5 månader – Det här med att få valpen att äta

Ända sedan Dio flyttade hem till oss har hon ätit mindre mat än vad som står angivet på fodersäcken att hon borde äta. När vi var hos veterinären för att fixa pass och rabiesvaccination så nämnde jag att hon äter dåligt över lag, eftersom veterinären frågade om hon åt normalt när han kollade hennes tänder och konstaterade att hon har problem med valptänderna. Han kände då på henne och sa att hon inte var undernärd eller så vilket kändes bra. Det måste ju betyda att hon får i sig tillräckligt i alla fall?

Att ha en valp som inte glatt slukar all mat den får skapar lika mycket oro som när ungarna var små och inte åt. Vi ägnar rätt mycket tid åt att diskutera hur hon ätit, vad hon ätit och vilket foder som kan tänkas funka. Vi har inte bytt foder ännu utan fortsatt med samma foder som hon fick hos uppfödaren, eftersom vi annars är oroliga för att hon ska äta ännu sämre.

Men vad gör vi då för att få henne att äta? Det man läser är att man ska servera valpen mat och sen ta bort maten om den inte äter på en gång och sen upprepa det vid nästa måltidstillfälle. Vi gjorde det i början men Dio var så liten, hon vägde ju inte ens två kilo, så vi var helt enkelt för blödiga för det. Nu blandar vi lite vatten och något annat i maten, det kan vara fil, gräddfil eller en liten bit mosad köttfärs för att locka henne att äta. Hon äter ungefär 2/3 av portionen, vi låter skålen stå och så äter hon resten under eftermiddagen någon gång. Sen får hon en portion mat på kvällen också som hon oftast äter upp men ibland inte. Ibland slänger vi ut hela portionen mat på gräsmattan så hon får leta efter bitarna, det brukar öka hennes intresse en del men hon äter sällan upp allt. I morse fick hon mat i sin skål men serverat på gräsmattan i solen.

Vi försöker variera hur hon får maten eftersom vi inte vill att hon ska bli kinkig med var hon äter. Vi vill ha en hund som är ok med att äta varsomhelst eftersom det annars kommer att bli jobbigt när vi åker bort. Vi får se om vi har lyckats när vi åker till släkten i sommar.

Finns det då inget torrfoder hon gillar? Jo, det finns faktiskt ett som hon glatt mumsar i sig hur mycket som helst av om hon får, Magnussons kattmat för utekatter. Hade kattmaten innehållit allt en valp behöver hade hon lätt fått äta den. Men en katt och en valp har lite olika näringsbehov så katternas matskål står numera på ett fönsterbräde så hon inte kommer åt den.