6 månader – Ont i munnen

Diora är fem månader nu och har en hel del tänder som är jobbiga. Den senaste veckan eller så har hon luktar lik i munnen och hon har ätit sämre än vanligt och hårda godisbilar har hon inte heller velat ha.

Idag besökte vi veterinären för att skaffa ett pass och få en rabiesvaccination så då passade jag på att be dem kika på hennes tänder. Först blev det ett himla ståhej då två veterinärer och en skötare, som ville ha en second opinion av varandra, tyckte att det såg ut som att det satt fast en pinne i gommen bredvid hennes vänstra hörntand. Det diskuterades lugnande medel och andra nödvändigt åtgärder och ingen av dem lät som ett trevligt alternativ för Dio. De gjorde som tur var ett försök att ta loss det med en saxliknande pryl först och fick ut något som såg ut som skalet till ett gräsfrö. De var övertygade om att det inte fanns något mer i fickan men konstaterade att hon har dubbla tänder och inflammerat tandkött vilket såklart är smärtsamt.

Vi fick rådet att låta henne tugga på något slags gummiben så att valptänderna bockas loss på något sätt och så fick vi en salva som ska appliceras på tandköttet morgon och kväll. Vid sex månaders ålder ska vi följa upp tänderna och se om de behöver hjälp ut på något sätt. Fördelen var att veterinären erbjuder gratis tandkoll så det börjar inte kosta något förrän eventuelle åtgärder sätts in.

Jag är glad att vi tecknat en ganska omfattande försäkring, våra erfarenheter av skadade katter har sagt oss många gånger om hur mycket det är värt den där kostnaden när olyckan väl är framme!