4 månader – kliande tänder och valpkurs

Diora har passerat 16 veckor och vi väntar med spänning på att hon ska börja tappa sina valptänder. Hon tuggar på det mesta och en favorit, i alla fall för henne, är öronsnibbar och näsor. Vi som blir utsatta tycker inte det är lika trevligt och ni som haft valp kan säkert föreställa er hur ont det gör.

Förutom att bitas och tugga på saker så har Diora just avslutat en valpkurs tillsammans med Milla och jag har varit med och lyssnat och lärt vid sidan av planen. De har lärt sig anknytningsövningar, att stanna, boostat självförtroendet och övat trick. Vid teoritillfällena har vila, foder, kloklippning och social träning diskuterats.

Vid avslutningstillfället lärde sig Diora och de andra valparna bland annat sitt, ligg, kryp, tass, kanin, stå och snurra. Eftersom det var ganska många år sedan vår förra hund så har det varit toppen att gå valpkurs och få tips på hur vi ska lära Diora olika grejer genom att nästan lura henne att göra rätt och sen berömma det rätta beteendet. Dessutom har det varit bra socialt träning för henne att vistas med andra valpar utan att få hälsa på dem.

En sak jag tagit med mig från teorigenomgångarna är behovet av vila för en valp och hur en överstimulerade valp beter sig. Det ger vägledning för oss och mod att tvinga henne till passivitet och vila vilket är bra. Hon har varit helt slut efter kurstillfällena eftersom det varit mycket att processa! Nu funderar vi på vilken vi ska gå härnäst, en unghundskurs kanske? Hon blir ju det snart och eftersom unghundsstadiet låter lite utmanande kan det kanske vara bra med en kurs som fokuserar på det.

Vilken är den bästa kurs du gått med din hund?