3 månader – vaccinering

Diora har fyllt 12 veckor nu. När vi hämtade henne var hon, förutom veterinärbesiktad, även vaccinerad mot parvovirus, valpsjuka och kennelhosta. Vi har inte haft valp tidigare, vår förra hund var vuxen när han kom till oss, så jag var tvungen att leta upp information om vad hon egentligen vaccinerats mot. Det låter som rätt jobbiga sjukdomar alla tre:

Parvovirus orsakar hög feber, kräkningar och diarréer. Valpar som inte hunnit vaccineras kan bli väldigt sjukare. Viruset finns över hela världen, även i Sverige, men eftersom vaccinationstäckningen är hög syns sällan sjukdom hos inhemska hundar.
Valpsjuka orsakar lunginflammation, feber, ögoninflammation och neurologiska symptom. De hundar som drabbas blir väldigt sjuka och hos yngre hundar leder det ofta till döden. Som tur är, är många hundar vaccinerade mot valpsjuka och därför är det sällsynt förekommande i Sverige.
Kennelhosta slutligen, är ett samlingsbegrepp för en självläkande, övergående hosta som orsakas av virus eller en bakterie, Bordetella bronchiseptica, ibland av en kombination av virus och bakterien. Kennelhostan är något som Diora måste vaccineras mot om vi ska ställa ut henne eller ha henne på hunddagis eller annat sammanhang där många hundar vistas.

Nu när hon fyllt 12 veckor behövde vi fixa den andra påfyllnadsdosen så vi besökte den lokala veterinären och fick sprutan. Diora reagerade inte ett dugg utan hade fullt fokus på hundgodiset som låg framför henne på britsen. Veterinären sa att vissa valpar kan bli lite slöa efter vaccineringen, ungefär som människor efter covid-vaccinet, men vi har inte märkt någonting på Diora.

Nu ska hon hålla sig ifrån andra hundar tills hon utvecklat antikroppar mot sjukdomarna, ungefär två veckor efter sprutan. Sen ser vi fram emot bus med någon rolig hundkompis!