2 månader – Välkommen hem, Diora!

Hej! Det här är Tamoras Diora, en dansk-svensk gårdshund som är lite mer än elva veckor gammal. Jag som berättar om henne heter Caroline och tillsammans med min familj, Jimmy, Max och Milla, försöker jag anpassa mig till en tillvaro med valp.

Diora, eller Dio som hon kallas till vardags, kommer från en kennel utanför Falkenberg. Hon är född den 5 februari och var därmed åtta veckor och leveransklar i början av april. Vi valde dock att hämta henne i samband med påskledigheten, när hon var tio veckor. Det innebär att hon bott hos oss lite mer än en vecka nu. Under den veckan har hon gjort majoriteten av sina behov utomhus, hon har lärt sig ”sitt” och är på god väg att greppa ”ligg”. Hon ensamhetstränar bakom galler i köket när vi äter middag bredvid och övar koppelpromenader. Hela vägen runt huset fixar hon utan att bli buren ett enda steg eller dra i kopplet. Hon sover hela nätterna på en madrass med Milla och har inte gått upp för att kissa förrän kl. 05, utom idag när hon tyckte det var dags att gå upp redan 03.10.

På dagarna är Dio med Jimmy på jobbet eller med mig om jag jobbar hemifrån. Det är vår lösning tills sommarlovet börjar och Max och Milla har möjlighet att ta ett större ansvar för henne.

Varför blev det då just en Dansk-svensk gårdshund? Vi ville ha en hund som passar för agility, lydnadsträning och spår utan att vara alltför stor eftersom hela familjen, packning och hund ska få plats i bilen när vi åker till Skåne eller till fjällen. Först tänkte vi oss en Krohmforländer men vi lyckades inte hitta någon uppfödare som planerade valpar med leverans innan sommaren. Så vi började kika på andra raser och fastnade för den Dansk-svenska gårdshunden, som av Svenska kennelklubben beskrivs som ”en liten, pigg, frisk, sund och mångsidig familjehund som lätt anpassar sig i de flesta situationer. Hundsporterna agility, freestyle, spår, lydnad, bruks och utställning lämpar sig bra som aktiviteter.”

Källa: Dansk-svensk gårdshund | Svenska Kennelklubben (skk.se)

Under Dios första år kommer ni att få följa med oss på den här resan och jag kommer att berätta om hennes och våra famsteg och säkert en och annan motgång också. Jag tror det kommer att bli ett händelserikt år. Du hänger väl med?